Matematikai Intézet BSc matematika alapszak BSc matematika tantervi háló 2020 BSc matematika tantervi háló 2017

BSc matematika alapszak 2022

Tantervi hálóösszeállítási segédlet

Fejlesztési opciók
Előadás ikonja:

Gyakorlat ikonja:

Kredit ikonja:

Segítségsáv figyelemfelhívása:
3 másodpercenként
Visszajelzés küldése:
Eddigi visszajelzések:
Változások (április közepe óta)

Őszi félév:

Tavaszi félév:Követelmények


A matematika alapszakon a 2022/2023-as tanévtől kezdve nincsenek specializációk. A specializációt, vagyik a hallgatók által választott témakörök mélyebb megismerését a blokkok rendszere biztosítja.
Alább található néhány általános szabály, majd pedig a tárgyválasztó felület, ahol ellenőrizhetjük, hogy a kiválasztott tárgyakkal teljesíthetők-e a képzés feltételei. Az oldalon a tárgytematikák is elérhetők.

Előfeltételek típusai


Erős - X erős előfeltétele Y-nak, ha ahhoz, hogy Y-t felvehesse a hallgató, el kell végezni X-et. Például: az “Analízis 2” előadást és gyakorlatot akkor veheti fel a hallgató a második félévben, ha az “Analízis 1” előadást és gyakorlatot teljesítette az első félévben.

Gyenge - X gyenge előfeltétele Y-nak, ha ahhoz, hogy Y-ból jegyet szerezhessen a hallgató, el kell végezni X-et; de a két tárgy végezhető ugyanabban a félévben is. Rendszerint ilyen egy előadáshoz tartozó gyakorlat, csak az vizsgázhat, akinek megvan a gyakorlati jegye.

Társ- - X társ-előfeltétele Y-nak, ha abban a félévben, amikor a hallgató Y-t veszi fel, X-et is fel kell vennie (kivéve, ha azt egy korábbi félévben már elvégezte).

Javascript is loading, and we're waiting, and waiting, and ... yeah, you get the idea. Ha ez az üzenet néhány másodpercnél tovább marad látható vagy Javascript-hibaüzenetek jelennek meg, a tanrend_static.html lapon megtekinthetők a blokkok és tárgyak (egykor mentett) adatai Javascript használata nélkül.
Lap teteje

Tárgyválasztó Az egyes blokkok oszlopaiban bal oldalon a minor tárgyak vannak (ha vannak), a jobb oldalon a major tárgyak. A major blokk teljesítését világosabb fejléc jelzi.

Az egyes csempéken a tárgy/párok neve, összesített előadás+gyakorlat óraszáma, valamint az összkreditszáma szerepel. Bal kattintással vehetjük fel, illetve adhatjuk le a tárgy/párt; a felesleges minor tárgyak automatikusan le lesznek adva, a kiváltatlan minor tárgyak automatikusan felvétetnek. Jobb kattintás a tárgy/pár leírására ugrik.

A felvett tárgy/párokat sötétebb betűk és háttérszín és a tárgyak számának megfelelő számú világos csík jelzi.

A tárgy csempéje felett lebegve az előfeltételek keretet kapnak, melynek színe az előfeltétel felvett voltát, vastagsága az előfeltétel sorszámát, jellege pedig az előfeltétel típusát jelzi.

Az őszi/tavaszi félévben teljesíthető tárgyak áttekintését segítendő a tárgyválasztó előtti , illetve gombbal lehet váltani ezen információ a tárgyak csempéiben való megjelenítése és elrejtése között.

Csak a minor van meg Megvan a major blokk
Nem felvett kötelező/minor tárgy
Felvett 1. erős előfeltétel kötelező tárgy
Nem felvett, blokkon belül kötelező tárgy
Felvett, blokkon belül kötelező tárgypár
Nem felvett 2. társ-előfeltétel választható tárgy
Felvett 3. gyenge előfeltétel

Tantárgyi háló A tárgyválasztóban bejelölt tárgy/párokat tartalmazza.

Az előfeltételi problémákat a tárgy nevénél felbukkanó felkiáltójel jelzi, felette lebegve részletezzük a problémát.

A választható félévek celláiban a bal felé néző sarkok teljesítetlen vagy nem időben teljesített előfeltételt, a jobb felé néző sarkok a ráépülő tárgyak miatti túl késői felvétel jeleznek.

Az összesítő sorban a túl kevés kreditet tartalmazó félévek kékkel, a túl sokat tartalmazók pirossal kiemeltek.

Túl sok ¤ Kevés ¤
Korai
Késő

Tanrend ellenőrzése és globális kezelése A tanrendi táblázat alatt a szakteljesítés három numerikus kritériumát ellenőrizzük, mindháromnak teljesülnie kell.

A gombra kattintva az aktuális tanterv-tervezet sima szöveges fájlként letöltésre kerül a mellette levő mezőben megadott névvel.

A tárgyválasztás aktuális állapotát a helyi tárban el lehet menteni egy legfeljebb 100 karakter hosszú, a $ karaktert nem tartalmazó névvel. Az elmentett állapotokat vissza lehet tölteni a "Helyben mentett tanrendek" melletti gombokkal.

A tanrend tömör alakját különböző eszközök közötti hordozásra lehet használni; egy ilyen betöltése az aktuális állapotot felülírja.


Blokkok listája Innen vezetnek linkek az egyes blokkok leírásaihoz, ott pedig a tárgyak leírásainak linkjei vannak.

Tárgyleírások A tárgy/pár neve melletti sáv a felvételre alkalmas féléveket jelzi zöld színnel, valamint a mintafélévet egy pipával.

A tárgyleírásokban kattintással kibonthatók az előfeltételek, illetve a tárgyra épülő más tárgyak listái. Figyelem, minor (kötelező) tárgyak esetén a mindenképpen ráépülő tárgyak közé azokat is bevesszük, melyeknél a szóbanforgó tárgy és az őt kiváltó major tárgyak valamelyikét muszáj elvégezni!
Az ikonokat az Icons8 nyújtja díjmentesen rendelkezésünkre, amiért rendkívül hálásak vagyunk.
I am a test in the middle of nowhere.