Bozsó Dávid

Az oldal az EFOP-3.4.4-16-2017-00006 számú pályázat keretében valósult meg.

 

 

 

 

 


bd

Mutasd be magad pár sorban! (Mikor, milyen szakon végeztél, azóta mi történt veled.)

2004-ben végeztem alkalmazott matematikus szakon, diplomamunkámat extrém-érték elemzésből írtam. A diploma megszerzése után 2004 és 2007 között a Valószínűségelmélet és Statisztika Tanszéken folytattam doktori tanulmányokat, mellette pedig tanítottam és rengeteg érdekes kutatási projektben vettem részt. Dolgoztunk árvizek modellezésén, halandóság előrejelzésen, becsültünk TV csatornáknak nézettséget, dolgoztunk bankoknak és biztosítóknak. 2007-ben, a PhD-s évek után az ING Biztosítónál helyezkedtem el (korábban neki is dolgoztunk) biztosításmatematikusként. 2010-tól 2013-ig az ING Biztosító Közép és Kelet-Európai Regionális Központjában dolgoztam tovább, szintén biztosításmatematikusként. Ezután 2013 februárjától az ING Közép-Európai Régiós Aktuárius Szolgáltató Központjának voltam a vezetője, emellett pedig az ING Nyugdíjpénztári Igazgatótanácsának az elnöki posztját is betöltöttem. 2014 október elsejétől pedig az ING Re, az ING viszontbiztosítójának vagyok pénzügyi és kockázatkezelési vezetője Hágában, Hollandiában.

Mivel foglalkozol? (Pár sorban, középiskolásoknak is érthető módon)

Jelenleg a pénzügyi és kockázatkezelési vezetőként az a feladatom, hogy a viszontbiztosító – ami olyan biztosító, ami biztosítókat biztosít – tőkehelyzetét, gazdálkodását, illetve árazását és modelljeit, és azok matematikai hátterét átlássam.

Ehhez mit adott az egyetem?

Az egyetem legalább három nagyon fontos dolgot adott

  • a nélkülözhetetlen erős matematikai hátteret,
  • absztrakt feladatok gyors megértésének és megoldásának a képességét,
  • a projektekben való részvétel által kapcsolati tőkét és az igazihoz nagyon közeli munkatapasztalatot.

Ha volt egy-két meghatározó élményed az egyetemi éveidben megosztanád a mostani/leendő egyetemistákkal?

Az egyetem meghatározó élmények sorozata, amiből nehéz egyet-kettőt kiragadni. Ha mégis választani kell, akkor egy ilyen mindenképpen az, amikor egy projektmunkáért megkaptam az első fizetésem. Olyat csináltam, amit szerettem és érdekelt (árvizeket modelleztünk) és még pénzt is adtak érte. Aztán pl. az egy félév, amit Sheffieldben töltöttem el, ERASMUS ösztöndíjjal, szinte egész életre felejthetetlen élmény volt. Meg persze az államvizsga….

Mit tanácsolsz a mostani/leendő diákoknak, mire figyeljenek oda különösen az egyetem alatt?

Arra, hogy mindenképpen legyenek aktívak, mert csak így tudják megszerezni azt a tapasztalatot, amire a későbbiekben majd támaszkodni tudnak. Ha tehetik, akkor dolgozzanak az egyetemen, vagy az egyetem mellett. És tanuljanak meg angolul.