Szoftverek

Helyben fejlesztett software-ek

hun.el

Kényelmes buffer-lokális minor mód az emacs szövegszerkesztőhöz magyar szövegek editálásához.
(írta: Király Zoltán).


TeX-elés magyarul

 • Magyar elválasztási szabályok. (írta: Mayer Gyula és Miklós Dezső).
 • Makrócsomag magyar TeX-eléshez plaintex és amstex formátumokban. A csomag leírása. (írta: Kiss W. Emil).
 • Magyar article dokumentum-osztály latex formátumhoz, stílus más osztályokhoz, valamint egy minta stílus magyarított elnevézesekhez (fejezet, tétel). (írta: Hidvégi Zoltán).

  Szótár

  Angol-magyar és magyar-angol szótárprogram mely használja a zsh nevű shell kifinomult és előnyös funkcióit, valamint tartalmaz egy emacs szövegszerkesztőhöz használható makró-csomagot is.
  Leírás és forráskód.
  (írta: Ribárik Gábor).


  Zsh

  A Z-shell, a Bourne shellhez hasonló Unix parancsértelmező, amely rengeteg hasznos bővítést tartalmaz mind az interaktív felhasználók mind a shell script programozók számára. A legújabb verzió innen tölthető le, de aki kiváncsi előtte belenézhet a manual-ba, vagy a FAQ-ba. A Zsh-t egy lelkes nemzetközi feljesztőcsapat írja amelyet Andrew Main koordinál.


  Intervallumok generálása

  Frank András egy új algoritmusának az implementációja található meg itt. Ez egy kombinatorikus optimalizálási algoritmus, amely intervallumok egy adott halmazára keresi meg a legkisebb generátor-rendszert. A programot Jörg Förster írta.


  Pendrive kezelő segédprogram

  A helyi gépeken található pendrive-mountoló program. Az usb-mount projekt továbbfejlesztéséből keletkezett. Modern (legalább 2.6.12-es kernelhez való) udev csomagot igényel (és emiatt legalább 2.6.12-es kernelt). Udev nélküli használat is lehetséges elvileg, de azt már nagyon rég nem próbáltam, nem hiszem, hogy megy. Csak debian-on volt tesztelve. Letölthető az ftp://ftp.cs.elte.hu/cs-debian/dists/sid/pool/usb-mount_0.94-6_i386.deb címről. Elérhető úgy is, ha beírjuk a

  	deb ftp://ftp.cs.elte.hu/cs-debian/ sid main
  	deb-src ftp://ftp.cs.elte.hu/cs-debian/ sid main
  

  sorokat a /etc/apt/sources.list fájba, majd „apt-get update” és „apt-get install usb-mount”. Debian sid-del használjuk, fogalmam sincs, hogy megy-e sarge-dzsal. Minden visszajelzést szívesen fogadok a baldvin kukac cs címre.