Kutatók éjszakája

Az ELTE TTK Matematikai Intézete évek óta csatlakozik a Kutatók Éjszakája programsorozathoz, melynek keretein belül izgalmas programokkal várják a látogatókat. Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a matematikát kutatók munkájába, ami bár sokszor a négy fala között zajlik, nagyon érdekes lehet, hiszen az emberi elme végtelen határait feszegeti. Ha nem csak a szemeit szeretné látványos kísérletekkel, színes villanásokkal megörvendeztetni, hanem agyát is kicsit megtornáztatná, várjuk szeretettel minden év szeptemberének utolsó péntekén előadásainkon.

 


2018. szeptember 28.
A délután folyamán 5 érdekes és tanulságos előadásnak lehetett tanúja a Matematikai Intézet által kínált előadásokra ellátogatott közönség: 5 különböző cég – Morgan Stanley, Citibank, Graphisoft, Ericsson, Emarsys – egy-egy alkalmazottja beszélt arról, hogy milyen területeken tudnak a matematikus hallgatók elhelyezkedni diplomájuk megszerzése után. A letölthető diasorok az alábbi linkekre kattintva érhetőek el: Citibank, Graphisoft, Ericsson.
Az éjszaka közeledtével, az időt a kutatásnak szentelve 3 rendkívül érdekes előadás hangzott el a Matematikai Intézet munkatársainak jóvoltából:
 • Héger Tamás: Az amőba variációi egy kombinatorikai problémára (letöltés)
 • Jüttner Alpár: Optimalizálási algoritmusok az iparban
 • Lukács András: Mesterséges intelligencia – egy új technológiai forradalom lehetősége
 

És természetesen az izgalmasabbnál izgalmasabb előadások alatt mindvégig várta látogatóit a Mama-a Magyar Matematikai Múzeum:


Korábbi évek programjai, előadásai:

 • 2017. 09. 29.
  Az esemény programja, meghívója ide kattintva letölthető.
  Az elhangzott előadások:

  • Besenyei Ádám, Csomós Petra: Tavirózsák, cápák és gyerekek – avagy a népességnövekedés matematikus szemmel
  • Backhausz Ágnes: Véletlen gráfok
 • 2016. 09. 30.
  Az elhangzott előadások:

  • Besenyei Ádám, Csomós Petra: Pillangók, százszorszépek és szerelem – avagy egy alkalmazott matematikus mindennapjai
   (A bemutatott diasor itt megtekinthető.)