Levelezés költöztetése

A levelezés áthelyezése két részből áll. Egyrészt a régi küldött/fogadott leveleinket át szeretnénk vinni a ttk.elte.hu-ra, másrészt azt szeretnénk elérni, hogy a CSFELHASZNÁLÓNÉV@cs.elte.hu (illetve CSFELHASZNÁLÓNÉV@math.elte.hu) címre küldött levelek a

TTKFELHASZNÁLÓNÉV@ttk.elte.hu

címre érkezzenek (átirányítás).

A cs-re érkező levelek automatikus továbbítása

Lépjünk be a cs.elte.hu rendszerébe (ssh vagy putty alkalmazással, vagy grafikusan a szobánkból). Ha hibaüzenetet kapunk, akkor így járjunk el. Ezután adjuk ki a következő parancsot (az értelemszerű behelyettesítések után):

echo ‘TTKFELHASZNÁLÓNÉV@ttk.elte.hu’ > .forward

Ezután a CSFELHASZNÁLÓNÉV@cs.elte.hu illetve a CSFELHASZNÁLÓNÉV@math.elte.hu címre érkező levelek az új email címre fognak beérkezni. Levelező partnereink továbbra is használhatják a cs-es címünket.

Néhány nap után ez az átirányítás úgy fog megtörténni, hogy a levelek már nem is érintik a cs.elte.hu rendszert, ezért ettől kezdve nem okoz problémát, ha a cs rendszerében meghibásodás történik. A technikai részletek itt olvashatók.

A ~/.forward file-ba csak ttk.elte.hu -s címet írjunk, mert az egyetem nem engedi a külső címre történő átiránítást. Egy ideig a külső címre történő irányítás még működhet, de meg fog szűnni.

A cs-en található régi levelek átmozgatása a ttk.elte.hu-ra vagy más fiókba.

 1. Installáljuk az egyetemi vagy otthoni gépünkön a Thunderbird-öt (megy Windows-on, Linux-on, Mac-en).

 2. Hozzuk létre a Thunderbird-ben a cs-es fiókunkat (a levélküldés innen nem fog menni, de most ez nem érdekes, mert mostantól nem akarunk a cs-ről levelet küldeni).

  • IMAP: imap.cs.elte.hu

  • Port: 993

  • Security: SSL/TLS

  • Normal Password

  • SMTP szervernek NE a cs-t adjuk meg, hanem bármi mást, úgyse fogjuk használni. Pl:
   SMTP szerver: CAESARFELHASZNALONEV.mailbox.elte.hu
   Port: 465, SSL/TLS, Normal Password, Felhasználónév: CAESARFELHASZNALONEV, jelszó: a caesar-os jelszó.
 3. Hozzuk létre a Thunderbird-ben a ttk.elte.hu-os fiókunkat, lásd https://iig.elte.hu/dstore/document/3808/O365_Felhasznaloi_kezikonyv_v1_.pdf vagy más fiókot (pl gmail), ha máshova akarjuk vinni a régi cs-es fogadott/küldött leveleinket.

 4. Drag and drop-pal emeljük át a leveleket tartalmazó könyvtárakat a Thunderbird-ön belül a cs-es fiókból a ttk.elte.hu fiókba (vagy bármi más fiókba, amelyet a Thunderbird-ben beállítottunk). A Bejövő levelek (INBOX) mappát NE mappaként tegyük át, hanem a leveleket jelöljük ki, és tegyük át a caesar-os INBOX-ba. A többi mappát lehet mappaként átemelni.
  Megjegyzés: ez a drag-and-drop huzogatás van, hogy nem működik, menet közben lefagy, vagy a leveleknek csak egy része kerül át, továbbá sok időbe kerülhet. Ezért nagyobb mappáknál érdemes kisebb darabokban (mondjuk kb. 100-asával) átemelni a leveleket. Ez nagyon változó, kicsit kísérletezni kell.

Vissza az informatikai átállásról szóló főoldalra