Levelezés költöztetése

A levelezés áthelyezése két részből áll. Egyrészt a régi küldött/fogadott leveleinket át szeretnénk vinni a caesar-ra, másrészt azt szeretnénk elérni, hogy a CSFELHASZNÁLÓNÉV@cs.elte.hu (illetve CSFELHASZNÁLÓNÉV@math.elte.hu) címre küldött levelek a

CAESARFELHASZNÁLÓNÉV@caesar.elte.hu

címre érkezzenek (átirányítás). A folyamat végén beállítható lesz az is, hogy a caesar-ról küldött leveleink feladója CSFELHASZNÁLÓNÉV@cs.elte.hu, vagy CSFELHASZNÁLÓNÉV@math.elte.hu legyen, ha úgy gondoljuk, hogy ezek a címek szebben, vagy hivatalosabban néznek ki, mint a caesar-os címünk.

A cs-re érkező levelek automatikus továbbítása

Lépjünk be a cs.elte.hu rendszerébe (ssh vagy putty alkalmazással, vagy grafikusan a szobánkból). Ha hibaüzenetet kapunk, akkor így járjunk el. Ezután adjuk ki a következő parancsot (az értelemszerű behelyettesítések után):

echo ‘CAESARFELHASZNÁLÓNÉV@caesar.elte.hu’ > .forward

Ezután a CSFELHASZNÁLÓNÉV@cs.elte.hu illetve a CSFELHASZNÁLÓNÉV@math.elte.hu címre érkező levelek az új email címre fognak beérkezni. Levelező partnereink továbbra is használhatják a cs-es címünket.

Néhány nap után ez az átirányítás úgy fog megtörténni, hogy a levelek már nem is érintik a cs.elte.hu rendszert, ezért ettől kezdve nem okoz problémát, ha a cs rendszerében meghibásodás történik. A technikai részletek itt olvashatók.

Megjegyzés elsősorban azoknak, akik már korábban is átirányították a leveleiket.
 1. Akinek a ~/.forward file-ja egy címet tartalmaz, de az nem a caesar-os címük (mert például a gmail-re mennek a levelei), annak is elvégezzük azt az átállítást, ami eléri, hogy az egyetemre beérkező levelei ne érkezzenek be a cs-re, hanem egyenesen továbbmenjenek a .forward fájlban megadott címre. Ezzel azonban lemond arról, hogy a leveleiből egy példány biztonságosan tárolódjon az egyetemen, és hogy vita esetén bizonyítani tudja, hogy egy adott címről nem jött meg egy levele Ilyen esetekben az IIG tájékoztatása szerint a levelek pozitív (bár nem jelentős) valószínűséggel elvesznek az ELTE és a másik szolgáltató között, és reklamálni csak a másik szolgáltatónál (például a gmail-nél) lehet. Ezért nekik is azt javasoljuk, hogy a .forward fájljukba a caesar-os címüket írják, és utána a caesar-ról végezzék el az átirányítást. Ennek módját az alábbiakban írjuk le.
 2. Akinek a .forward-ja több email címet is tartalmaz, például \CSFELHASZNÁLÓNÉV@cs.elte.hu, CAESARFELHASZNÁLÓNÉV@caesar.elte.hu (hogy helyben is maradjon egy példány), annak az 1. pontban leírt átállítást egyáltalán nem tudjuk vállalni, technikai okokból. Nekik is azt javasoljuk, hogy csak egy cím legyen a .forward fájljukban, és az a caesar-ra mutasson.

Levelek automatikus továbbítása a caesar.elte.hu szerveréről

2020 áprilisi update: Az alábbi információ már nem helyes, az egyetem tiltja a Caesar-rol külső címre történő átirányítást.

Ha van még egy harmadik használatos email címünk: EGYÉBFELHASZNÁLÓNÉV@domain (pl. szabó.zoltán.1968@gmail.com), akkor caesar-ról erre a címre a következőképpen irányíthatjuk át a leveleinket.

 • Lépjünk be a http://webmail.elte.hu oldalra.

 • A felső sötétszürke sávon válasszuk ki a “Beállítások” (Preferences) menüpontot, ezen az utolsó, “Továbbítás” fület.

 • Itt érdemes bepipálni mindkét checkbox-ot, majd a kék mezőbe beírni a harmadik címünket, az EGYÉBFELHASZNÁLÓNÉV@domain  megfelelőjét.

 • Amennyiben a levelekből továbbra is szeretnénk egy példányt a cs.elte.hu rendszerében is megkapni, akkor ezután vesszővel elválasztva beírhatjuk a

  CSFELHASZNÁLÓNÉV-direct@cs.elte.hu

  címet. Itt a -direct fontos, ez gondoskodik arról, hogy a levelek ne pattogjanak a cs és a caesar között.

Levelek kezelése a caesar.elte.hu szerveren

Sokféle módja van a caesar-ra beérkező levelek olvasásának, illetve levelek küldésének a caesar rendszerén keresztül. Az IIG által támogatott kliens a Thunderbird. Ezen kívül használható a http://webmail.elte.hu, és androidos kliensek is, pl. gmail, Blue mail, K9 mail. Az egyes kliensek beállításairól ezt érdemes elolvasni: http://iig.elte.hu/howto. A http://webmail.elte.hu gyorssegélyt ad akkor, ha idegen helyen kell számítógép elé ülnünk (ahol például nincs Thunderbird).

A cs-en található régi levelek átmozgatása

 1. Installáljuk az egyetemi gépünkön a Thunderbird-öt.

 2. Hozzuk létre a Thunderbird-ben a cs-es fiókunkat (a levélküldés innen nem fog menni, de most ez nem érdekes, mert mostantól nem akarunk a cs-ről levelet küldeni).

  • IMAP: imap.cs.elte.hu

  • Port: 993

  • Security: SSL/TLS

  • Normal Password

 3. Hozzuk létre a Thunderbird-ben a caesar-os fiókunkat. A Thunderbird automatikusan beállít mindent, ha létrehozunk egy új fiókot, amiben megadjuk a caesar-os címünket es jelszavunkat. (Emellett ugyanígy a gmail-re is migrálhatunk, de a caesar-ra mindenképpen érdemes, hogy legyen még egy példány a leveleinkből.)

 4. Drag and drop-pal emeljük át a leveleket tartalmazó könyvtárakat a Thunderbird-ön belül a cs-es fiókból a caesar-osba. A Bejövő levelek (INBOX) mappát NE mappaként tegyük át, hanem a leveleket jelöljük ki, és tegyük át a caesar-os INBOX-ba. A többi mappát lehet mappaként átemelni.

Miért érdemes ezt az egyetemi gépen csinálni? Mert ott gyors az internet, és rengeteg korábbi levelünk lehet.

Vissza az informatikai átállásról szóló főoldalra