Fájlok mentése

A home könyvtárunkban lévő fájlok mellett még a /var/mail/CSFELHASZNÁLÓNÉV fájlt is érdemes menteni, ahol CSFELHASZNÁLÓNÉV a felhasználónevünk a cs-en. Ez tartalmazza ugyanis a bejövő leveleinket.

A legegyszerűbb megoldás

Ha nem akarunk ezzel a problémával sokat foglalkozni, akkor regisztráljunk a Dropbox vagy pCloud szolgáltatókhoz. Előbbi 2G, utóbbi 10G ingyenes tárhelyet biztosít, és mindkettő lehetővé teszi, hogy bizonyos könyvtárakat (akár az összeset) felügyelet nélkül szinkronizáljuk egyrészt az általuk kínált, biztonságos tárhellyel, másrészt a többi (például otthoni) számítógéppel, de akár a telefonunkkal is. A szinkronizálás folyamatos, tehát amint egy fájlt editáláskor elmentünk, azonnal biztonságos másolat készül róla. A véletlenül kitörölt fájlok, és a régebbi verziók is visszaállíthatók bizonyos ideig.

Fájlok másolása másik számítógépre

Másoljuk át scp vagy winscp paranccsal, vagy file manager segítségével a fájlokat egy másik helyre, például a caesar-on készített accountra, vagy az otthoni gépre. Lementhetjük a fájlokat USB pendrive-ra is, hogy például az otthoni gépünkre átvigyük őket. Haladóbb felhasználók felmountolhatják a caesar-os home könyvtárukat sshfs vagy openafs segítségével. Utóbbiról a http://iig.elte.hu/caesar oldalon olvasható leírás: http://iig.elte.hu/file/2018_afs_hu.pdf (windows) és a http://iig.elte.hu/file/2018_afs_ubuntu-debian-mint_hu.pdf (linux).

A Norton commander használata

Ha valaki megszokta még régen a Norton Commander-t, akkor ennek egy klónját, a Midnight Commander nevű programot használhatja a cs gépein is. A program az mc paranccsal indítható egy terminálablakból. Ha a jobb oldali panelben egy távoli gépen lévő fájljainkat szeretnénk manipulálni, akkor a Right menüből válasszuk a Shell link … opciót. Ez lehetővé teszi a távoli gépre való bejelentkezést (gépnevet, majd jelszót kér). Ezután a bal és jobb ablak között az F5 és F6 gombokkal tudjuk a fájlokat mozgatni, másolni törölni.

Ha a caesar-ra jelentkezünk be, akkor  a jobb oldali panelen az egész fájlrendszer gyökerében lévő fájlok listája jelenik meg, ahová még írási jogunk sincs. Ezért el kell navigálnunk a home alkönyvtárunkba, amelynek az elérési útvonala /afs/elte.hu/user/x/CAESARFELHASZNÁLÓNÉV/home, ahol az x betű helyére a caesar-os felhasználónevünk kezdőbetűjét kell írni.

Vissza az informatikai átállásról szóló főoldalra