Tájékoztató a Matematikai Intézetben folyó informatikai reformról

Ezen az oldalon leírtuk a változások okait és azt, hogy a felhasználóknak milyen teendőik vannak. A cs.elte.hu három szolgáltatásáról írunk:

Levelezés, weboldalak, fájlok tárolása.

A következő témákat nem érintjük, mert rövid távon nem tervezünk változást: laborok, irodai gépek.

A cs mely szolgáltatásait szünteti meg a Matematikai Intézet?

Nem tervezzük egyiket sem megszüntetni, de források hiányában a biztonságos működést nem tudjuk garantálni.

Tehát el kell költöztetnem a leveleimet, a honlapomat és a fájljaimat?

Nem kötelező, ha valaki vállalja a kockázatokat. A honlap és a levelezés elköltöztetését erősen ajánljuk, amilyen hamar csak lehet. A fájlok költöztetése nem feltétlen szükséges, de érdemes őket rendszeresen máshova backup-olni, mert ha gond van a cs szerverrel, nem garantált, hogy vissza lesznek állítva, sőt az egész rendszer leállhat egy-egy időintervallumra.

Mi a határidő a költözésre?

Határidő nincs, aki nem akar, annak nem is kötelező költözni, bár erősen ajánljuk. Ugyanakkor a felelősök csak a tavaszi szünet végéig (április 17) állnak rendelkezésre. Aki eddig a határidőig nem költözik át, az már csak baráti alapon kaphat segítséget.

Kik a felelősök, kihez forduljak segítségért?

Ha az alábbi leírások nem elégségesek, akkor segítenek a tanszéki informatikai felelősök:

  • Bérczi Kristóf
  • Fekete Imre
  • Fried Katalin
  • Héger Tamás
  • Kiss Emil
  • Kós Géza
  • Prokaj Vilmos
  • Szeghy Dávid

Mit lehet tudni az anyagi helyzetről bővebben?

A TTK-n kialakult rendkívül súlyos pénzügyi helyzet miatt veszélybe került a cs eddig kiválóan működő számítástechnikai rendszerének fenntartása. Nem tudunk rendszergazdát fogadni, és nem látszik megoldhatónak az elavult hardverbázis cseréje. Fennáll a kockázata annak, hogy alapvető szolgáltatásokkal, például a levelezéssel kiszámíthatatlan problémák támadnak.

Ugyanakkor az Egyetem (központi finanszírozással) minden szervezeti egység számára biztosít IT szolgáltatást, melyet a Matematikai Intézetben eddig kevéssé vettünk igénybe (caesar.elte.hu). Ezért elérkezett az ideje, hogy a cs.elte.hu legfontosabb szolgáltatásait (más intézetekhez hasonlóan) átvigyük az IIG-hez (Informatikai Igazgatóság), az egyetem által biztosított IT szolgáltatóhoz, elismerve és megköszönve Király Zoli és a többiek több mint két évtizedes odaadó munkáját. Természetesen a jól felépített rendszerből, amit lehet megőrzünk, de a megbízhatóságot nem tudjuk garantálni.

Miért és hogyan kell fiókot szereznem a caesar-ra?

Ez a levelezés és a weboldalak átköltöztetéséhez is szükséges. Caesar-os fiók szerzéséről, beállításairól ezen a lapon írunk.

Hogyan költöztetem el a leveleimet a cs-ről?

Erről ezen a lapon írunk.

Hogyan költöztetem el a weboldalamat a cs-ről?

Erről ezen a lapon írunk.

Hogyan mentem a cs-en lévő fájljaimat?

Erről ezen a lapon írunk.