Windhager-Pokol Eszter

Az oldal az EFOP-3.4.4-16-2017-00006 számú pályázat keretében valósult meg.

 

 

 

 

 


we

Mutasd be magad pár sorban! (Mikor, milyen szakon végeztél, azóta mi történt veled.)

Windhager-Pokol Eszter vagyok. 2002-ben végeztem alkalmazott matematikus (MSc) szakon. Ezt követően PhD képzésben vettem részt, majd Svédországban a Chalmers Egyetemen töltöttem két félévet ösztöndíjjal illetve vendég kutatóként. Hazatérésem után a Clementine Consultingnál (akkor még SPSS Hungary) kezdtem dolgozni adatbányászati tanácsadóként. Az itt eltöltött 6,5 év után szerettem volna nemzetközi környezetben is tapasztalatot szerezni, ezért az I-insight kötelékében folytatom a pályafutásomat.

Mivel foglalkozol? (Pár sorban, középiskolásoknak is érthető módon)

Munkám során adatokat elemzek. Főként előrejelzéseket készítek egy cég meglévő adataira alapozva. Például matematikai-statisztikai módszerekkel „megfigyeljük” egy telekommunikációs cégnél azon ügyfelek viselkedését, akik felbontják a szerződésüket, majd az elemzés eredménye alapján előrejelezzük, hogy a jövőben várhatóan kik szándékoznak szerződést bontani. Ezt követően egy kedvező ajánlattal a cég megpróbálja megtartani őket, ahol a személyre szabott kedvező ajánlat egy másik előrejelző folyamat eredménye lehet.
Az elemzések célja az, hogy a cégek jobban megismerjék az ügyfeleket, hatékonyabban tudják kiszolgálni őket, illetve betekintést nyerjenek az üzleti folyamatokat irányító események mögé.

Ehhez mit adott az egyetem?

Az egyetemi tantárgyakból konkrét tananyagot viszonylag keveset hasznosítok, de a logikus, elemző gondolkodásmód kialakításában nagy szerepe volt az 5 évnek, amit az egyetemen töltöttem. Elsősorban az algoritmusok és adatszerkezetek, az adatbázisok elmélete órák illetve az adatbányászat szeminárium anyaga köthető legjobban a munkámhoz.

Mit tanácsolsz a mostani/leendő diákoknak, mire figyeljenek oda különösen az egyetem alatt?

Érdemes az egyetem alatt kiválasztani a fő területet, amellyel később foglalkozni szeretne hallgató és abban mélyebb ismereteket szerezni. A különböző versenyeken rengeteg tudásra és tapasztalatra lehet szert tenni, aki teheti induljon TDK-n vagy más szakmai versenyen (pl. kaggle.com)