Feladatok

Az oldal az EFOP-3.4.4-16-2017-00006 számú pályázat keretében valósult meg.

 

 

 

 

 


  • A hét törpe és hét Hófehérke egy asztal körül ülnek. Szende előtt 14 csoki van. A csokikat egymásnak adhatják úgy, hogy ha valaki előtt legalább kettő van, akkor kettőt átadhat a szomszédjainak (vagy mindkettőt ugyanannak, vagy mindkettőnek egyet-egyet). Vajon el tudják-e érni, hogy mindenki előtt egy csoki legyen?
  • Végtelen sok kövünk van, a k-adik kő szélessége 1/k méter. Ezeket sorban szorosan egymás mellé állíthatjuk. Az így épített fal lehet-e több kilométer hosszú?
  • Bejárható-e a sakktábla fele, azaz 4×8 mező egy huszárral úgy, hogy minden mezőt egyszer érintsünk, és a séta végén visszajussunk a kiindulópontba?
  • A síkon van párszáz pont úgy, hogy bármely kettőt kötjük össze, az így behúzott egyenes a pontjaink közül még egy harmadikat is tartalmaz. Mutassuk meg, hogy a pontok mind egy egyenesen vannak.

megoldasok megtalálhatók a linkre kattintva.  Ezeket csak akkor érdemes elolvasni, ha már megpróbálkoztunk a megoldással, mert akkor lehet igazán értékelni a megoldási ötlet szépségét.


Ha felkeltették a fenti feladatok, és azoknak megoldása az Olvasó érdeklődését, akkor ajánlom figyelmébe feladatmegoldó versenyünket, melynek részletei itt olvashatóak.