Technikai információk a levelezés átalakításáról

Hogyan lehet hogy a világból a CSUSER@cs.elte.hu címre címzett levél nem jön be a déli épületbe?

Minden levél, aminek a vége .elte.hu a mail.elte.hu subdomain valamelyik gépére érkezik meg, és ott dől el, hogy mi lesz a további sorsa. Ezt a vezérlést az IIG alias-táblának hívja. Ha ebben a táblában van olyan sor, aminek első cellájában a CSUSER szerepel, akkor a sor második cellája alapján dől el, hogy a levél hová kézbesítődik. Ha nincs ilyen sor, akkor a levél bejön hozzánk a cs.elte.hu rendszerbe.

Ha a sor második cellája USER@caesar.elte.hu, akkor a levél a caesar-on fog a USER postaládájában landolni (vagy onnan továbbítódni). Ekkor a caesar tudja, hogy a CSUSER@cs.elte.hu cím is USER@caesar.elte.hu tulajdona, ezért a webmailen be lehet állítani, hogy a kimenő leveleinken feladóként ne a  USER@caesar.elte.hu, hanem a CSUSER@cs.elte.hu szerepeljen. Aki más levelezőprogramot használ, annak ezt azon belül lehet beállítani. (Mindez érvényes a CSUSER@math.elte.hu címekre is.)

Mi, mikor és hogyan kerül be ebbe a két rejtélyes táblába?

(Külön tábla van a @cs.elte.hu és a @math.elte.hu címekre).

Ha valaki átírja a .forward file-ját, és abban csak egy cím van, akkor Király Zoli automatikusan rendszeresen (most még minden reggel) kézzel felviszi ezt az átirányítást a táblákba.

 

Vissza a levelezés költöztetését leíró oldalra.