A cs.elte.hu helyzetéről

By | január 14, 2019

Jelenleg a cs.elte.hu rendszer helyzete nem nevezhető megnyugtatónak.

A Matematikai Intézet jelenlegi anyagi helyzetében nem látszik megoldhatónak az elavult hardverbázis cseréje, és jelenleg NINCSEN a Linux rendszer működtetését és hibajavítását ellátó rendszergazdánk.

 

Ráadásul a biztonságos lapjaink (pl. imap.cs.elte.) bizonyítványa lejárt, ezek megújításán dolgozunk, de ez nem megy egyik napról a másikra.

 


 

Mit kell Neked tenned?

 

Semmit nem kell, mi nem tervezzük a rendszer egyik komponensének leállítását se. De meg kell értened a kockázatokat, bármikor történhet leállás bármelyik komponensben.

Azonban javasoljuk néhány lépés megtételét. Ha van a cs.elte.hu rendszerben olyan fotnos file-od, amiről nincs másolatod, készíts másolatot az otthoni gépedre, a ceasar.elte.hu-ra vagy egy felhőbe (pl. dropbox, pcloud).

Ami talán ennél is lényegesebb: célszerű gondoskodnod arról, hogy az ide címzett leveleidet megkapd a cs.elte.hu rendszer leállása esetén is.

 


 

Mit kell tenned, ha át akarod a levelézesedet állítani?

 

Ennek számtalan módja van, mi elsősorban az általunk legbiztonságosabbnak ítélt módszert részletezzük.

Ha még nincs accountod a caesar.elte.hu gépen, akkor igényeljél egyet a https://ugykezelo.elte.hu/ oldalon a „Caesar igénylés” menüpontban.

Ezek után a példákban feltesszük, hogy a cs.elte.hu email címed user1@cs.elte.hu, a caesaros címed user2@caesar.elte.hu, és (amennyiben létezik) a harmadik használatos email címed user3@domain (pld. szabó.zoltán.1968@gmail.com).

Első lépés: lépjél be a cs.elte.hu rendszerébe ssh vagy putty alkalmazással, és add ki a következő parancsot (persze a user2 helyére a saját caesaros címedet írva):

echo ‘user2@caesar.elte.hu’>.forward

Ezután a „user1@cs.elte.hu” címre érkező leveleid a caesarra fognak beérkezni, sőt, néhány nap után úgy fognak oda beérkezni, hogy nem is érintik a cs.elte.hu rendszert.

 


 

Levelek kezelése a caesar.elte.hu szerveren

 

Sokféle módja van a caesarra beérkező levelek olvasásának, illetve levelek küldésének a caesar rendszerén kersztül. Az IIG által támogatott kliens a thunderbird. Ezenkívül használható (és ha olyan gép előtt ülünk, amelyiken nincsen thunderbird, akkor szükséges is) a http://webmail.elte.hu, és androidos kliensek is, pl. gmail, Blue mail, K9 mail.

Az egyes kliensek beállításairól ezt érdemes elolvasni: http://iig.elte.hu/howto.

A thunderbird programot használóknak a teljes levelezésük áttelepítéséről pedig ezt: https://www.math.elte.hu/levelathelyezes/.

 


 

Levelek továbbítása a caesar.elte.hu szerveréről

Lépjél be a http://webmail.elte.hu oldalra.

A felső sötétszürke sávon válaszd ki a „Beállítások” menüpontot, ezen az utolsó, „Továbbítás fület”.

Itt érdemes bepipálni mindkét checkboxot, majd a kék mezőbe beírni a harmadik címedet, a user3@domain megfelelőjét.

Amennyiben a leveleidről továbbra is szeretnél egy példányt a cs.elte.hu rendszerébe is megkapni, akkor ezután vesszővel elálasztva beírhatod a

user1-direct@cs.elte.hu

címet. Itt a -direct fontos, ez gondoskodik arról, hogy a lveleid ne pattogjanak a cs és a caesar között.

 


 

És ha nem szeretem Caesart?

 

Ez esetben is jelentkezz be a cs.elte.hu-ra, és add ki az

echo ‘user3@domain’>.forward

parancsot (az értelemszerű behelyettesítések után).

Ettől kezdve az összes user1@cs.elte.hu címre érkező leveled a user3@domain címre fog megérkezni, néhány nap után már úgy, hogy a mail.elte.hu szerver direktben oda küldi, be sem jön a cs.elte.hu-ra.

 


 

Király Zoltán, utolsó változtatás: 2019.01.14.