Távolléti oktatás — Oktatói információk

Ezen az oldalon a Matematikai Intézet koronavírus miatt kialakítandó távoktatásával kapcsolatos iránymutatásokat, ötleteket közlünk.

A TTK vizsgaszabályai és egyéb, hallgatóknak is szóló információk ezen az oldalon találhatók.

Alapelvek

 • Az előadások, gyakorlatok anyaga jusson el időben a hallgatókhoz. Az erre legmegfelelőbb módot az oktató választja ki.
 • Gyakorlatoknál valamelyest őrizzük meg az interaktivitást. Ez jelenthet pl. emailes kérdezési lehetőséget is, vagy pl. Teams-en tartott órát.
 • Előadások esetén is biztosítsunk valamilyen elérhetőséget a hallgatóknak. Ez lehet pl. konzultáció Teams-en, Skype-on, emailen, stb.
 • A közeljövőben tervezett számonkéréseket (zh-k) elhalasztjuk.
 • Az Intézet az oktatóknak igyekszik támogatást adni az eszközök használatához.
 • A szakdolgozati konzultációk is folytatódjanak a távolléti oktatás idején (email, Teams/Skype stb.), az eredeti ütemtervnek megfelelően

Nincs az oktatók számára kötelező előírás a használt eszközökre. Kérünk minden oktatót, hogy szánjon időt a lehetőségek számbavételére és a tanszékeken belüli konzultációk alapján válassza ki a legjobbnak gondolt megoldást. A lehetőségekről igyekszünk további tájékoztatókat, információkat megosztani ezen a lapon is.

Leírások különböző platformokról

Annak, aki a Canvas és a Moodle közül még egyiket sem használta, de az egyiket szeretné (hajlandó) megtanulni, a Canvas-t javasoljuk, az ELTE ebbe az irányba megy, nagy különbség nincs a két rendszer között.

Mit tehetek az előrehozott tavaszi szünet alatt?

 • Ha nem zárja ki annak lehetőségét, hogy Microsoft Teams-et, vagy az Office365 csomag más elemét (pl. 1TB tárhely a OneDrive-on file-megosztásra) használja majd, akkor győződjön meg róla, hogy az IIG azonosítójával (FELHASZÁLÓNÉV@caesar.elte.hu , ahol a @ utáni rész is kell) be tud lépni a https://portal.microsoft.com címen. Ha nem tud, akkor itt talál segítséget.
 • Ha egy kurzushoz Teams-et tervez használni, akkor a Teams-ben a kurzust úgy tudja létrehozni, hogy a Neptunban ezt bejelöli, majd vár következő nap reggelig. Tájékoztató:  http://iig.elte.hu/file/2020_Neptun_Teams.pdf
 • Ha tervez hangos és/vagy videós gyakorlatot, előadást, konzultációt tartani (akár csoportban, akár egyénileg, egy-egy hallgatónak) bármilyen platformon (Teams, Skype, Hangouts, stb.), akkor vásároljon olyan fülhallgatót, amely kompatibilis a gépével, és egybe van építve mikrofonnal. Ez nagyban minimalizálja a zajt. Fontos: régebbi gépeken külön csatlakozója van a mikrofonnak és a fülhallgatónak, így olyan mikrofonnal egybeépített fülhallgatóval kompatibilisek, amelyeknek két (általában zöld és rózsaszín) csatlakozója van. Újabb gépeken egy csatlakozó van, így egycsatlakozós mikrofon-fülhallgatóval működnek. Ezekhez általában használhatjuk ugyanazt a fülhallgatót, amit a telefonhoz is.
 • Írjon a hallgatóinak, ajánlja a nekik készült tájékoztató oldalunkat. Ha még nem biztos, hogyan tartja majd az órát, akkor is érdemes valamit mondani.
 • Érdemes begyűjteni a hallgatók email címét (pl. kurzusmail-ben elkérve). Meggondolandó, hogy azt kérjük, hogy ha van, akkor egy NEM egyetemi címet adjanak meg. Így akkor is tudunk velük kommunikálni, ha a túlterhelt egyetemi szerverek nem mennek.

Teams tudástár folyamatosan bővülő információkkal, ötletekkel.

Miben különbözik a Teams a Canvas és a Moodle?

 • Mindhárom tudja: File-megosztás, Fórum, Chat, beadandó feladatok (ha feleletválasztós, akkor le is pontozza).
 • A Teams tudja, a többi nem: Videókonferencia.
 • Az ELTEn mindhárom elérhető (van licensz), támogatott.
 • Az egyetem a Moodle-től a Canvas felé mozog, a kettő közül azt preferálja, de a Moodle-t is biztosítja.
 • A Moodle egy nyitott (free, open source) rendszer, sok modullal, bárki felállíthat maga is egy Moodle-t futtató webszervert (bár erre most nincs szükség, az Egyetem is biztosít ilyet). A Canvas és a Teams szoftver is egy-egy cég tulajdona.

 

2020.03.23. ELTE Járványügyi Operatív Koordináló Testület tájékoztatója

Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy munkájának támogatása céljából létrehoztuk a https://www.elte.hu/gyakorlati-informaciok weboldalt, melyen

A mai naptól kezdődően a működtetési folyamatokat is elektronikus úton szervezzük, ezekről is a honlapon tájékozódhat a https://www.elte.hu/e-mukodtetes menüpont alatt.

Kérjük, rendszeresen látogassa a https://www.elte.hu/gyakorlati-informaciok weboldalt. Hiteles információkkal, a gyakran felmerülő kérdésekre adott válaszokkal ott szolgálunk.

USB webcam Linux alatt

Miközben megy a Teams, lehet állítani a kamera setting-jeit. Sokkal jobban megy, mint a Windows alatti szoftver gui-ja. Olyasmit is, mint brightness, zoom. Van hozzá gui is:

Az ELTE Eötvös Kiadó levele itt olvasható,

a távolléti oktatási tevékenység támogatása érdekében sok anyagukat elérhetővé teszik.