Teams tudástár

A Teams-szel kapcsolatos információkat gyűjtünk ide. A lap célja bizonyos ötletek, technikák rövid felsorolása. A pontos használatukhoz arra van szükség, hogy az ember játsszon egy kicsit a Teams-szel, próbálgassa.

A lapnak nem célja, hogy egy bevezetést adjon a Teams-be, arra javasoljuk az alábbi linkeket:

2020/21 őszi informciók

Korábban (2020 augusztus 20-ig), ha egy Meeting-et rögzítettünk, akkor a video felkerült a Microsoft Stream -be (zártkörű YouTube). Augusztus 20 óta ez nem így van. Egyrészt sima Team-ben nem megy a rögzítés, másrészt kurzus csoportban ugyan lehet, de nem kerül fel a Stream-be automatikusan, sőt bizonyos idő múlva ‘elévül‘, ami vélhetőleg azt jelenti, hogy törlődik. A felvétel a csoport csevegésfolyamában ott van, onnan letölthető az elévülésig.
Megoldás: Érdemes a felvételeinket a saját gépünkre letölteni megőrzésre. Onnan a Stream-be valahogy feltölthető, vagy a honlapunkra kitehetjük, stb.

Hogyan töltök fel egy videot a Stream-re?

A https://web.microsoftstream.com/  címen (belépés után) a „My Content” menüpontban a „Videos”-t választjuk, és ott a „+ Create” gombot. Innentől vezet minket a rendszer. A feltöltés után egy ablakban mindenféle beállításra lehetőség van. Mindenképp érdemes a „Permissions”-t megtalálni, és ott kiválasztani, mely csoporttal akarjuk megosztani. Pl. a kurzusainkra úgy kereshetünk rá, hogy a kis nagyító ikonú mezőbe beírjuk, hogy „Course”, és akkor minden olyan csoport, amelynek tagjai vagyunk és a nevében szerepel a „Course” szó megjelenik. Kiválaszthatjuk a megfelelőt.

Régebbi, de azért (részben) releváns információk

Az IIG közleménye 2020.03.20:

Hogyan tudok a Teams-el gyakorolni, játszani, mielőtt élőben menne?

A Teams-ben alapvetően két funkció van, ami számunkra most releváns. Az egyik a Group chat (Csevegés). Egy ilyet bárki nyithat, és meghívhat rá az egyetemről tagokat, pl. kollégákat, hallgatókat. Velük videó-konferenciát tarthat, van Whiteboard és file-megosztás is. Hasonló, de lényegesen több funkcoója van a Team-nek (Csoport). Itt Channel-eket (Csatorna) is létre lehet hozni (most mindegy, ez mit jelent), feladatokat lehet kiadni, stb.

A gond: egyetlen team-ben sem vagyunk benne kezdetben (most, márc. 16-án). Jó hír: az IIG azt igéri, hogy a Neptun-Teams integrációt szerdáig megoldja. Ez azt jelenti, hogy, ha a Neptunban a kurzusinformációknál beállítjuk a Teams integrációt, akkor létre fog majd jönni a kurzusnak megfelelő Team a Teams-ben. És ott már használhatjuk mindazokat a funkciókat, amelyekről most még nem tudok beszámolni.

Konklúzió: Aki próbálkozni akar, már most megteheti, kollégáival Group chat-eljen, sok minden kiderül abból is. Aztán majd érdemes lesz megismerni a Team által adott további lehetőségeket.

Frissités: Létrejött egy Team, neve: „Matematikai Intézet”. Aki csatlakozni akar, próbáljon rákeresni, és csatlakozni. Ha nem megy, szóljon a tanszéki segítőjének.

Channel (csatorna) létrehozása. A létrehozáskor választhatjuk a Private Channel opciót, amelynek segítségével a csatorna tulajdonosa (Owner) által meghatározott tagok látják csak a csatornát. Pl. ennek segítségével létre lehet hozni egy-egy tanszék saját csatornáját a „Matematikai Intézet” Team-en belül.

Hányan vehetnek részt egy Teams meetingen? Kétszázötvenen (250).